Как се прави ауспух: Постигане на желания звук

Как се прави ауспух

Какво представлява ауспухът на автомобила?

Добре дошли в Tuning-World, където изследваме тънкостите на тунинга и персонализирането на автомобили. В тази статия ще навлезем в интересната и важна тема за автомобилните изпускателни системи и по-точно ауспусите, разбирайки какво представляват, къде принадлежат и как играят жизненоважна роля за работата и звука на вашия автомобил.

Къде се намира?

Изпускателната система на автомобила е разположена под вашия автомобил, минавайки от двигателя до задния край. Често не се вижда, но значението й не може да бъде подценено. Накрая всъщност завършва с ауспуха, който е последният елемент от тази система. Той се намира след катализатора, който филтрира едрите изгорели частици, а ауспухът се грижи да намали шумовото замърсяване от работата на автомобила.

Към коя система принадлежи?

Ауспухът е част от изпускателната система на автомобила, изпускателната система е неразделна част от по-голямата система за управление на двигателя на вашия автомобил. Той работи в хармония с други компоненти, за да гарантира, че вашият автомобил работи ефективно и безопасно.

Ауспухът, като част от изпускателната система

Ауспухът на автомобила изпълнява няколко основни функции: дисперсия на звуковата вълна, понижаване на температурата, изолиране на кабината.

  • Намаляване силата на звуковите вълни:

Играе решаваща роля за намаляване на шума, генериран от работата на двигателя. 

  • Понижаване на температурата:

Спомага да се понижи температурата на отработените газове до 120ºС-150ºС.

  • Изолиране:

Предвид това къде е позициониран, играе важна роля за изолирането на автомобилната кабина от изгорелите газове.

Как се правят ауспусите?

Ауспусите преминават през щателен производствен процес, за да постигнат своите способности за намаляване на шума. 

Стъпки за изработка

Перфорация: Ауспусите имат перфорирани тръби или стени, които позволяват на изгорелите газове да преминават през тях. Тези перфорации са стратегически разположени, за да минимизират шума. Всички марки автомобили вземат самостоятелни решения за вида на ауспуха. След многобройни изчисления и обсъждане, всяка марка произвежда различни видове ауспуси, които да спазват законовите норми за шум.

 

Ауспуха и изпускателната система

Материали: 

Ауспусите са изработени от материали като неръждаема стомана, алуминизирана стомана или дори титан. Изборът на материал влияе върху издръжливостта и цената.

Дизайнерски решения: 

Инженерите вземат дизайнерски решения, свързани с размера на камерата, преградите и вътрешните конфигурации, за да настроят фино свойствата за намаляване на шума на ауспуха.

Тунинг на ауспуха – какво се цели с него?

Тунингът на ауспуха надхвърля намаляването на шума; става въпрос за оптимизиране на производителността и звука на вашия автомобил, за да отговарят на вашите предпочитания.

Подобряване на външния вид на автомобила:

Персонализираните ауспуси често включват визуално привлекателни компоненти, които подобряват естетиката на вашия автомобил.

Регулиране на желания звук: 

Настройката на ауспуха ви позволява да постигнете специфичен звук на двигателя, който желаете. Може да го направите по плътен и приглушен или пък по-шумен и ръмжащ.

Ауспух и звук от автомобила

Цялостно оптимизиране на изпускателната система

Настройката включва оптимизиране на цялата изпускателна система, гарантирайки, че работи ефективно и допълва други модификации, които са предприети за желаните резултати.

Спортен ауспух, но законно

Въпреки че спортните изпускателни системи могат да осигурят вълнуващ звук и подобрения на производителността, от решаващо значение е да се ориентирате в правните аспекти. Много държави имат ограничения върху модификациите на ауспуха за контрол на шумовото замърсяване.

 

Рестрикции за модификации на изпускателната система

Местните разпоредби често диктуват какви модификации можете да направите в изпускателната система на вашия автомобил. От съществено значение е да проучите и да се придържате към тези правила, за да избегнете правни проблеми.

Наредба за шумово замърсяване

Наредбите за шумово замърсяване определят максимално допустимите нива на шум за превозните средства. Прекомерният шум може да доведе до глоби и проверки, така че е жизненоважно да изберете изпускателна система, която отговаря на тези стандарти.

Правила за изпускане на вредни емисии в атмосферата

Съвременните изпускателни системи също включват компоненти като каталитични конвертори, които играят решаваща роля за намаляване на вредните емисии. Тези разпоредби за емисии са строги и трябва да се спазват за защита на околната среда и общественото здраве.

В Tuning-World ние сме вашият доверен партньор в настройката на ауспуха и изпускателната система. Независимо дали искате да подобрите звука, външния вид или производителността на вашия автомобил, ние разполагаме с експертизата и продуктите, за да ви помогнем да постигнете целите си, като оставате в границите на закона.

Tuning-World – Мястото за експертни познания за всички видове тунинг на автомобили

Ние в Tuning-World сме посветени на това да предоставим на автомобилните ентусиасти експертна информация за тунинга на автомобила и подобряването на производителността. Независимо дали проучвате настройки на сензори, настройка на двигателя или диагностика на автомобили, нашият център за знания е вашият ресурс за вземане на информирани решения за вашия автомобил. Очаквайте още ценни идеи от Tuning-World за подобряване на интериора, екстериора или пък цялостната работа на автомобила. Това е мястото, на което страстта към автомобили среща тунинга.

Ауспух на кола